Wagyu

Skot Wagyu pochází z Japonska kde se chová po staletí a je považován za Japonský klenot. Wagyu v překladu znamená “japonská kráva”. Oproti ostatním plemenům se vyznačuje intramuskulárním tukem neboli mramorováním, což masu dodává jeho pověstnou jemnost a chuť. V Japonsku se tento skot chová ve specifických oblastech a u jeho chovu jsou dodržovány přísné chovatelské postupy, aby se zachovaly charakteristické vlastnosti plemene.
 


Umění chovu dobytka Wagyu

Klíčové faktory přispívající k výjimečné kvalitě hovězího masa Wagyu jsou genetické dispozice a ta nejpečlivější péče o dobytek. Tento skot je krmen speciální stravou, která obsahuje ty nejkvalitnější složky nejen obilovin. Dobytek vyžaduje dostatek prostoru s kvalitní pastvou a velmi čisté zázemí.

 

Objev nádherný svět hovězího masa

Z hlediska nutričního obsahu je Wagyu relativně podobné ostatním druhům hovězího masa. Vzhledem k vysokému obsahu mramorování má však vyšší podíl nenasycených tuků ve srovnání s tuky nasycenými. Nenasycené tuky jsou zdravější a přispívají k příznivějšímu profilu cholesterolu. Ale i při konzumaci hovězího masa té nejvyšší kvality by jste měli dbát na umírněnost.

 

Systém hodnocení kvality masa

Hovězí maso Wagyu se třídí na základě několika faktorů včetně množství a rozložení mramorování, barvy, křehkosti a celkové kvality masa. Japonci maso hodnotí na stupnici 1 až 5 přičemž 5 je nejvyšší kvalita. Americký systém hodnocení se řídí kombinací japonských standardů a USDA a používá označení Select, Choice, Prime a Prime++. Tyto systémy třídění zajišťují, že si spotřebitel může vybrat kvalitu masa, která odpovídá jeho preferencím a rozpočtu.

Dělení masa

Rozlišujeme několik druhů hovězího masa. Na našem obrázku si můžete prohlédnout, kde se jednotlivé druhy nacházejí na těle zvířete.